Vuzem je došel – 2012.g.

VUZEM JE DOŠEL
Na dan Uskrsa slavi se najveći kršćanski blagdan, Kristovo uskrsnuće. I ove godine Uskrs je dostojanstveno dočekan u našem malom mjestu, zahvaljujući običajima koji se prenose iz godine u godinu, s naraštaja na naraštaj. Skrušene molitve, procesije, obredne vatre, blagdanski spravljena jela i kolači i njihov blagoslov u uskrsnoj košari, bojenje uskrsnih jaja, uskrsno čestitanje i darivanje te pjesme u slavu Uskrsa tek su dio pučkih uskrsnih običaja (kršćanski, staroslavenski, grčki običaji).
Tradicionalno slavljenje Uskrsa u Sudovcu trajalo je nekoliko dana. Dragi naši mještani pobrinuli su se da nam uljepšaju ovaj blagdan na način da se svi zajedno okupimo i zapalimo uskrsni krijes, tzv. vuzmicu, koja je bila dostojna prošlogodišnjoj unatoč nešto lošijem vremenu (oko 10 m). Očito je takvo vrijeme utjecalo i na nešto skromniji odaziv mještana, ali to se nikako nije odrazilo na veselje koje je vladalo, pjesme i dobrog raspoloženja nije nedostajalo. Također, hvala svima koji su iz drugih mjesta došli vidjeti našu vuzmicu i pohvalili nas, a znamo da se dobar glas daleko čuje pa se ne trebamo iznenaditi ako nam sljedeće godine dođe još više gostiju, a još kad nam bi i vrijeme bilo sklono, naša sudovečka vuzmica opet će zasjati istim žarom, sigurna sam.
Tako je prošao još jedan Uskrs… a za kraj evo nekoliko stihova iz hvalospjeva Uskrsu kojeg je napisao Sinezije Cirenski u 4. stoljeću:
O, noći sjajnija od dana,
svjetlija od Sunca,
slađa od raja,
očekivana godinu dana!
Do idućeg Uskrsa, ljubite se, volite se i budite sretni…
(S.A.M.)

Jedan odgovor to “Vuzem je došel – 2012.g.”

  1. Uskrs u Sudovcu 2012. g. « Sudovec info Says:

    […] Pogledajte stranicu „Vuzem je došel“ koju je uredila Somođi Ana Marija (S.A.M.) – https://sudovec.wordpress.com/vuzem-je-dosel-2012-g/ Sviđa ti se?Sviđa mi seBudi prvi kome se sviđa ovaj […]

Komentiraj