Proizvodnja svile u Sudovcu

Pri Murva više nema murvi ili duda koji je bio najisplativije drvo u ono vrijeme, kada su naši djedovi i bake dobro zarađivali u sadnji tog drveta. Zašto?

U ono vrijeme većina odjeće radila se od konoplje, lana i svile. Obični puk bi nosio odjeću od konoplje, oni malo imućniji od lana, a vlastelini i jako bogati od prirodne svile.

U Sudovcu Pri Murva –  od skretanja prema Vukšincu i Kolarcu postojao je drvored s jedne i druge strane ceste i to drveće duda ili murve. Razlog toga bio je taj što je to koristilo za proizvodnju svile na ovim prostorima, od čega se jako dobro moglo živjeti.

Da bi se dobila prirodna svila, trebalo je imati leptira zvanog Dudov Svilac s karakterističnim gusjenicama koje su plele čahuru od svilenih niti. Najpoznatiji Dudov Svilac uvezen je iz Kine – Bombyx mori. Njihova hrana bila je lišće bijelog duda, zbog čega je i postojao drvored Pri Murva u Sudovcu. Zbog tih svilenih čahura, Dudov Svilac u svijetu se uzgaja već  5000 godina. Iz tih čahura dalo se odmotati i do 700 metara dužine svilenih niti.

Dakle, posadili smo dud, uvezli i uzgajali leptire,  njihove gusjenice hranili lišćem duda, koje su kasnije isplele čahuru od svilenih niti. Fantastično i jednostavno! (T.Z.)

Jedan odgovor to “Proizvodnja svile u Sudovcu”

  1. Sudovec nekada – proizvodnja svile | Sudovec info Says:

    […] su znali da je to unosan posao, pa su uzgajali leptire i dobro zarađivali. Više na stranici Proizvodnja svile u Sudovcu. […]

Komentiraj