Archive for Ožujak 2013.

Ekohistorija Kalnika i utjecaj planine na ekonomsku sliku Kalničkog gorja

17/03/2013

Predstavljamo Vam rad Ana Marije Somođi koji je nastao kao istraživački samostalni rad, a prikazuje povijest našeg kalničkog gorja koji govori o ekohistorijski i ekonomskim prilikama Kalnika i mjesta koja su se razvila na kalničkom području, prvenstveno gledajući razdoblje od novog vijeka. Rad pogledajte na: Ekohistorija Kalnika ili https://workspaces.acrobat.com/app.html#d=i-6FgVC*19QiH2AiPpCBUQ

Sudovec nekada – proizvodnja svile

05/03/2013

Mjesto u Sudovcu pri skretanju u Vukšinec naziva se Pri Murva. Na tom mjestu postojao je drvored murvi ili duda s jedne i druge strane ceste. Leptir Dudov Svilac s karakterističnim gusjenicama koje su plele čahuru od svilenih niti iz čega se radila odjeća od prirodne svile. Dudov Svilac hranio se lišćem bijelog duda, a uvezen je iz Kine – Bombyx mori. Sudovčani su znali da je to unosan posao, pa su uzgajali leptire i dobro zarađivali. Više na stranici Proizvodnja svile u Sudovcu. (T.Z.)

Zima je iza nas?

03/03/2013

Ova je zima bila lijepa i duga, baš kakvu smo priželjkivali. Hvala na tome, ali dosta je! Snijeg se još topi, a mještani već hrle u vinograde kako bi ulovili koju zraku sunca. Zima iza nas donijela nam je snijega kao i jedne zime, kako se prisjećamo, u 80-tim godinama. Slike gore govore više od riječi… Čišćenje snijega bio je zahtjevan posao, a kako neki od nas u svemu prigovaraju, pa tako i u tome… i zato, neka nam svima proljeće donese radost i mir! (T.Z.)