Archive for Travanj 2012.

Uskrs u Sudovcu 2012. g.

13/04/2012

Na Veliku subotu kada padne noć, u crkvu se unosi svijeća s trostrukim usklikom „Svjetlo Kristovo“. U crkvi je potpuni mrak kako bi plamen Uskrsne svijeće rasvijetlio mračne sile i unio svjetlo u današnji svijet. To svjetlo nam simbolizira uskrslog Krista koji je za nas bio mučen, pokopan, a za nas je i uskrsnuo.
Nekada, u jutarnjim satima kada se čulo crkveno zvono jutarnje mise palila se vuzmica u slavu uskrslog Krista. Svi koji su bili na misi dolazili su na vuzmicu, gdje se slavilo i pjevalo.
U današnje vrijeme, barem u našem kraju, običaji su se malo promijenili, a vuzmica se pali u popodnevnim satima kako bi Uskrs završio plamenom uskrslog Krista.
U našem Sudovcu bilo je nekoliko vuzmica, a slike koje Vam pokazujemo su s budućeg velikonogometnog igrališta. Sretan Uskrs svima! (T.Z.) Pogledajte stranicu „Vuzem je došel“ koju je uredila Somođi Ana Marija (S.A.M.) – https://sudovec.wordpress.com/vuzem-je-dosel-2012-g/

Požar na Kipišću

07/04/2012

U srijedu, 04.04.2012. godine u večernjim satima, u šumi pored ceste Sudovec – Novi Marof  izbio je požar srednje jakosti. Na svu sreću nije bilo vjetra pa se požar nije širio većom brzinom. Na mjesto požara prvi je stigao DVD Sudovec koji je dokazao da se uz nedostatnu opremu može nositi s ovakvim požarom. Sreća u nesreći bila je blizina ribnjaka iz koje se crpila voda motornom pumpom. Gašenju su još prisustvovali vatrogasci iz Marofa sa cisternom i nekoliko vatrogasaca iz DVD-a Kostanjevec. Zajedničkim snagama vatra je ukroćena, a gašenju su sudjelovali i novo osposobljeni sudovečki vatrogasci koji su se po prvi puta susreli s većim požarom. Šuma je spašena i hvala svima koji su sudjelovali! (T.Z.)